Cum te pregatesti pentru interviu
Înainte de toate, trebuie să te documentezi foarte bine despre firma la care aspiri să lucrezi. Află exact cu ce se ocupă, daca au succes sau nu, care este poziţia lor pe piaţă, concurenţii ei, produsele, furnizorii, afacerile, ce cred alţii despre ei. Pentru a fi cât mai în temă, foloseşte site-ul firmei, blog-uri, forum-uri, dar încearcă, de asemenea, pe cât posibil, să obţii informaţii de la angajaţi ai firmei sau foşti angajaţi). În acest context, poţi afla unele informaţii şi despre persoana care te va intervieva.
Totodată, este important să cunoşti detalii despre job-ul pentru care aplici, cum arată o zi obişnuită de lucru la firma/compania respectivă etc, iar dacă eşti nedumerit asupra anumitor aspecte nu ezita să le notezi şi să pui întrebările lămuritoare la interviu.
Gândeşte-te ce abilităţi şi competenţe necesită postul respectiv şi, comparativ, stabileşte-ţi-le pe ale tale, astfel încât la interviu să le foloseşti în favoarea ta pentru a-ţi susţine candidature pe postul respective.
Trebuie să examinezi cu atenţie anunţul, cerinţele postului pentru care aplici, gândeşte-te la motivele şi exemplele care pot demonstra că tu corespunzi cerinţelor. Este foarte probabil să primeşti întrebări legate de acest aspect în timpul interviului. Fii însă atent să nu exagerezi şi să nu pari apoi supracalificat, şi nu minţi, pentru că informaţiile pe care le furnizezi pot fi verificate.
În acelaşi timp, încearcă să afli cât va dura interviul, cine îţi va pune întrebările şi, pe cât posibil, află care sunt subiectele cele mai interesante pentru intervievator si care vor apărea cu siguranţă pe parcursul interviului. Acest gen de informaţii le poţi afla fie telefonic, direct la compania respectivă, fie de pe site-ul acesteia sau încercând să iei legătura cu persoane care au mai fost la interviu.
De asemenea, trebuie să te îmbraci corespunzător, nu ostentativ şi trebuie să ai un comportament profesionist - ceea ce înseamnă că nu îi spui intervievatorului pe nume, să nu mesteci gumă şi să nu fumezi în timpul interviului. Dacă aplici pentru un post de birou, ia-ţi o ţinută business, dar în care să te simţi bine. Daca este un alt gen de post, îmbracă-te casual, dar să fii curat şi îngrijit, pentru că pentru un angajator contează acest lucru.
Este foarte important să fii punctual, astfel încât trebuie să te asiguri cu câtva timp înainte că ştii foarte bine locaţia unde trebuie să ajungi, precum şi mijloacele de transport spre locul respective şi durata necesară în acest sens, luând în considerare şi o marjă de timp.
La interviu, trebuie să ai o atitudine profesionistă, care să inspire încredere şi trebuie să fii sigur pe tine. De asemenea, ascultă foarte atent, exprimă-ţi interesul pentru acel loc de muncă, dovedeşte că ai înţeles care sunt cerinţele acelui loc de muncă şi că le poţi satisface prin pregătirea profesională pe care o ai si multumeste-i intervievatorului la sfarsitul intalnirii.
Nu uita să iei cu tine la interviu câteva copii ale CV-ului, o agendă sau un block notes şi un pix dacă trebuie să notezi ceva.
Nu uita să închizi telefonul mobil înainte să intri la interviu, fiind un semn de respect.
Ca să-ţi fie mai uşor şi să depăşeşti emoţiile fireşti, înainte să te prezinţi la interviul respectiv exersează cu un prieten care să îţi pună întrebările, astfel încât să ai cât mai puţin trac la interviu şi să te poţi păstra lucid, obiectiv şi logic, să nu-ţi pierzi ideea şi să nu te pierzi în amănunte inutile.
|