Cum iti negociezi salariul
Întotdeauna trebuie să te documentezi. Apoi trebuie să te apreciezi/ evaluezi corect şi să-ţi evaluezi corect nevoile personale şi pe cele ale familiei tale, ca să ştii exact nivelul cel mai de jos al salariului pe care îl poţi accepta.
Te poţi informa şi de pe internet asupra unor oferte comparabile pe care le poţi lua orientativ.
Dacă ai şansa să ai un prieten sau o cunoştinţă care lucrează în compania respectivă, te poţi informa direct de la ea asupra salariilor care se practică în unitate, tot orientativ, pentru că, de regulă, salariile sunt confidenţiale, cu excepţia cazurilor în care este vorba despre încadrarea în anumite grile de salarizare.
E bine să ai un minim şi un maxim al salariilor practicate în domeniul tău de activitate, la modul general, astfel încât să nu ajungi în situaţia de a accepta un salariu ridicol de mic doar pentru că nu ai fost informat.
Foarte important, nu iniţia tu discuţia despre nivelul salariului, ci aşteaptă ca patronul sau intervievatorul să fie primul care pune această problemă. În aşa fel, ai timp să-ţi dai seama dacă este dispus la negocieri sau nu.
Dacă angajatorul te întreabă direct care îţi sunt pretenţiile, ocoleşte răspunsul, pentru că el vrea doar să te testeze şi să vadă de la ce nivel minim poate porni oferta salarială. Astfel, poti spune ceva de genul că el este cel mai în măsură să aprecieze correct munca pe care vrea ca tu să o depui în firma sa. Dacă insistă şi trebuie să avansezi o cifră, e preferabil să dai exemplu grila de salarizare (minim şi maxim) din domeniul respective, pentru experienţa şi pentru respectiv.
Pe lângă salariu, de regulă există şi forme suplimentare de venituri (spor de stres, spor de periculozitate, spor de noapte, spor de week-end, concedii plătite, prime, tichete, gratuităţi, transport la domiciu, deconturi etc), de aceea este bine să ridici şi problema acestora. În acest fel, intervievatorul îşi va da seama că eşti pregătit şi că ştii să negociezi şi să porţi o discuţie rezonabilă.
Dacă te va întreba ce salariu ai avut anterior (este aproape sigur că se va întâmpla acest lucru) răspunde direct şi sincer la întrebare, spunând cifra exactă fără să eziţi, dacă este superioară sumei pe care o negociezi în prezent. Dacă însă salariul avut anterior este mai mic decât ceea ce speri să obţii, încearcă să ocoleşti răspunsul, pentru că un venit inferior te dezavantajează. De aceea, este bine să accentuezi perofrmanţele profesionale avute în jobul anterior, pentru că, după ce s-a interesat despre acestea şi a aflat că ai spus adevărul, este posibil să îţi facă o nouă ofertă salarială care să te mulţumească.
Pe de altă parte, dacă oferta de salariu nu ţi se pare tocmai în regulă, dar nici nu eşti în postura să pierzi postul, acceptă salariul cu condiţia rediscutării acestuia după o anumită perioadă, în care reuşeşti să îţi demonstrezi performanţele profesionale.
|